27 October 2014
Categorie: Știai că?!
27 October 2014,
 2

Ce trebuie să faci atunci când rămâi fără telefonul mobil?

iphone-imei-code-about

În momentul în care din diverse motive rămâi fără dispozitivul indispensabil cu care vorbești zilnic, este vital să localizezi telefonul mobil pentru a avea o șansă să-l recuperezi.

Cel mai grav este atunci când ajungi acasă și constați cu stupoare că nu ai telefonul în buzunar. Chiar dacă l-ai uitat pe undeva ( la restaurant, prin taxi, la locul de muncă ) sau vreo persoană binevoitoare te-a ajutat să scapi de el, sunt puține șanse să-l mai recuperezi.

Chiar dacă telefonul în sine nu este foarte prețios ( în special dacă ai un feature phone) cu siguranță datele personale, datele conturilor pe care le ai pe internet, contactele din agendă și mesajele sunt importante.

Cum cei mai mulţi nu fac back-up la acest tip de informaţii, “dezastrul” este inevitabil. Tot ce poţi face este să suni la operatorul GSM şi să ceri blocarea cartelei SIM ca să nu te trezeşti că au vorbit alţii la telefon pe banii tăi.

Din păcate, operatorii GSM din România nu oferă deocamdată soluţii pentru localizarea telefoanelor mobile. Cum speranţa moare ultima, există totuşi câteva soluţii pentru a localiza şi, eventual, a recupera telefonul de la cel care l-a găsit sau l-a furat.

Localizare telefon mobil după IMEI

Probabil te întrebi cum găsim un telefon furat dacă acesta nu dispune nici de receptor GPS şi nici de un sistem de operare care să-ţi permită instalarea unei aplicaţii speciale.

Soluţia universal valabilă indiferent de tipul telefonului pe care îl ai este utilizarea IMEI-ului. Acronim pentru International Mobile Equipment Identity, IMEI-ul este un cod unic de 15 cifre pentru fiecare telefon mobil din lume, pe care îl poţi afla prin trei metodele:

– Tastezi codul *#06# pe telefon. Pe ecran apare codul IMEI;

– Sub bateria telefonului, dacă modelul tău îţi oferă acces la accumulator;

– Pe cutia în care a venit telefonul.

În cazul în care îţi este furat telefonul, este recomandat să depui o plângere la poliţie în care să menţionezi, pe lângă circumstanţele incidentului, şi codul IMEI al telefonului. În plus, prezintă toate documentele legate de telefon (ambalajul original, factura etc), în măsura în care le deţii.

Conform legii, poliţia are dreptul de a localiza un telefon mobil declarat furat, însă numai după primirea acordului din partea procurorului şi a judecătorului care se ocupă de acest caz. Tot conform legii, judecătorul se pronunţă cu privire la această solicitare în maxim 48 de ore, astfel că pot trece chiar şi două zile până la începerea urmăririi telefonului.

Articol preluat giz.ro

2 responses on “Ce reprezintă codul IMEI și cum te poate ajuta în caz de nevoie?

  1. Banu D says:

    Este parerea voastra. Mai nou, infractorul are drepturi. Telefonul nu poate fi localizat fara acordul procurorului, iar acesta din urma nu poate dispune asta pentru ca nu mai are baza legala. Cum am spus, infractorul are drepturi si nu i se poate localiza telefonul obtinut prin furt. INCREDIBIL DAR ADEVARAT….

  2. Mihai says:

    Era bine o aplicație de localizare prin imei și putini sal și blocez telefonul furat

Leave a Reply