4 April 2014
Categorie: Microsoft
4 April 2014,
 0

windows the end

Tu încă mai folosești Windows XP?!

Știi la ce riscuri te expui după 8 aprilie?

După 12 ani de activitate, pe data de 8 aprilie, Microsoft va renunța să mai acorde suport pentru Windows XP, îndrumând utilizatorii să treacă la Windows 8 sau 8.1, care sunt adaptate și dispozitivelor cu ecran touch.

După 8 aprilie 2014, utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate și nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft. Utilizarea Windows XP și Office 2003 după încetarea suportului tehnic, va expune utilizatorii la riscuri potențiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software și producătorilor de hardware.

În ceea ce privește consecințele acestui eveniment asupra mediului de business, companiile se expun unor vulnerabilități, printre care amintim:

Riscuri de securitate: în lipsa actualizărilor de securitate ale Windows XP, PC-ul utilizatorului poate deveni vulnerabil la viruși, spyware și alte programe care afectează securitatea și confidențialitatea datelor de companie. Programele anti-virus nu vor mai putea oferi protecție completă odată cu expirarea suportului pentru Windows XP; În cazul unui sistem de operare pentru care producatorul își retrage suportul, antivirusul nu mai protejează pc-ul asa cum ar trebui. Un astfel de soft va detecta doar o parte din amenințări, dar nu are capacitatea de a-ți proteja calculatorul de noile probleme informatice. De exemplu, Malware-ul va pătrunde în sistem trecând pe lângă antivirus, care nu va putea să îl recunoască.

Probleme de software: numeroși distribuitori de software și hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obține actualizări pentru Windows XP și Office 2003. De exemplu, noul Office este perfect adaptat la sistemul de operare Windows modern și nu va rula pe Windows XP;

Lipsa centrelor de suport: În cazul apariției unor probleme, companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online și prin telefon;

Timp de nefuncționare: riscul unei căderi de sistem și al unei întreruperi a activității companiei poate crește ca urmare a expirării suportului și a învechirii sistemelor hardware care funcționează cu Windows XP;

Riscuri de conformitate cu reglementările în domeniu: sistemele lipsite de suport și actualizări sunt vulnerabile la riscurile de securitate. Acest lucru poate provoca probleme în cazul unui control efectuat de un organism de audit intern sau extern, ducând la suspendarea acreditărilor și la notificări publice referitoare la eșecul organizației în a asigura protecția sistemelor și a informațiilor despre clienți și parteneri.

Într-o altă ordine de idei, calculatoarele vor fi expuse virușilor și atacurilor externe de tot felul, ca să nu mai vorbim de lipsa acută a driverelor XP pentru componentele hardware pe care le cumpărați. Cu alte cuvinte, vi se oferă motive serioase, aproape obligatorii, de a renunța la XP.

Cea mai mare problemă în cazul renunțării la update-uri de securitate o reprezintă persoanele care lucrează de acasă în interes de serviciu și care accesează serverele companiei. Dacă angajații respectivi folosesc în continuare XP, cineva poate intra în calculatoarele lor, iar de acolo și în calculatoarele firmei, de exemplu prin VPN și acest lucru poate fi extrem de păgubos din cauzele pomenite mai sus: riscurile de securitate sunt enorme, iar pierderile generate de documente pierdute, de viruși și de „griparea” activității zilnice a firmei pot fi încă și mai costisitoare, pe termen mai lung.

Pentru un utilizator casnic, migrarea poate fi prilejul unui cadou plăcut acum în apropierea sărbătorilor de Paști.

Vă invităm la sediul nostru de pe bld. Mamaia nr. 192 CONSTANȚA, pentru a afla mai multe informații și pentru a beneficia de suport în alegerea celei mai bune soluţii pentru nevoile dumneavoastră!

Leave a Reply