1 July 2014,
Ce este NFC? se întreabă toată lumea… Toate smartphone-urilor de ultimă generație, o parte dintre tablete și televizoare inteligente, dar și multe accesorii precum căști, boxe și altele vin cu tehnologia NFC. Ei bine, NFC este prescurtarea de la Near Field Communication – cea mai nouă tehnologie wireless care are diverse aplicații. Cea mai simplă utilizare NFC este pentru a conecta accesoriile sau pentru a transfera date între două telefoane. Aplicații NFC mai complexe permit plățile wireless de tipul touch to pay – atinge un POS pentru a efectua plata.
NFC-ul e o invenție recentă cu care producătorii de smartphone-uri au motive să mai adauge câțiva euro în costul aparatelor moderne. Dar e cu adevărat de folos?
NFC-ul, sau pe scurt Near Field Communications este un standard prin care smartphone-urile sau alte tipuri de aparate pot să comunice radio prin contact (sau alăturare la câțiva centimetri). Prin intermediul NFC se pot realiza schimburi de informații care ulterior să stea la baza deschiderii de tranzacții mai complexe sau realizarea automată a setărilor necesare pentru comunicații wirless gen Wi-Fi, Bluetootg etc. Tehnologia NFC se poate face între două aparate ce au cip NFC sau între un aparat și un așazis ”tag”.
Construcția tehnologiei nu permite funcționarea la distanță mai mare de 5-10 centimetri, din două motive. În primul rând, folosește curenți foarte mici și unul din dispozitive este pasiv iar celălalt activ. În al doilea rând, NFC-ul a fost gândit ca metodă de plată, iar la acest nivel este nevoie de o securitate sporită.
NFC conține un set de standarde pentru comunicații radio la distanțe de câțiva centimetri. Știm cu toții cât de enervantă este conectarea unor căști wireless, Bluetooth sau altele asemenea. Dar cu NFC doar atingi telefonul de căști și s-au conectat.
Standardul pentru tehnologia NFC a fost aprobat de aproximativ 10 ani, mai exact între 2003 și 2004 s-au definitivat caracteristicile acestuia. În ultimii ani, NFC a devenit ceva mai popular, în primul rând prin adopția sa de către producătorii de dispozitive mobile. Mai avem însă de așteptat până când ideea de adopție în masă să fie valabilă.
Din punct de vedere tehnic, modulul și antena de NFC sunt foarte mici. Modulul poate fi inclus în multe dispozitive fiind mai mic decât o monedă de 1 ban, iar antena poate la fel de simplu să fie aplicată pe carcasa interioară a smartphone-ului, pe sau în bateria acestuia, cum se întâmplă în cazul mai multor dispozitive, sau pe o carcasă externă care se va conecta la smartphone.
O altă aplicabilitate este marketingul outdoor, unde anumite zone dețin un tag pasiv NFC, ce conține o anumită cantitate de informație ce se poate traduce printr-un link către pagina advertiser-ului. Un exemplu poate fi marketingul de produs sau cel pentru filmele de la cinema. Cu o simplă atingere a telefonului, puteți afla mai multe informații despre film sau chiar și viziona trailerul.
NFC-ul poate fi folosit pentru intrarea/ieșirea și monitorizarea angajaților într-o companie sau într-un hotel. Dacă aceștia dețin un smartphone cu NFC, el poate stoca datele de acces și anagajatul nu mai are nevoie de un card, se presupune că are în permanență smartphone-ul la el.
Metoda de plată a bunurilor este cea mai profitabilă idee, totuși, pentru tehnologia NFC. Momentan, ING oferă posibilitatea de plată prin tehnologia NFC, însă folosește un card microSD pentru smartphone-urile cu Android și o carcasă specială pentru iPhone, din moment ce Apple nu deține nici un dispozitiv compatibil NFC.
Sursa:
http://www.yoda.ro/ilikeit/ilikeit-ce-este-nfc-near-field-communication-cum-puteti-invata-telefonul-sa-faca-singur-anumite-operatiuni.html
http://www.computerblog.ro/topic/ce-este-nfc
http://www.mobzine.ro/ionut-balan/2012/12/la-ce-ai-putea-sa-folosesti-nfc-ul-de-pe-smartphone/
http://playtech.ro/2014/ce-trebuie-sa-stim-despre-tehnologia-nfc/
Related