22 January 2021
Categorie: Crucial, Products
22 January 2021,
 0

REVIEW de Codrut Neagu

ESET

ESET este una dintre companiile de top din domeniul securității cibernetice, iar produsele lor au fost apreciate pozitive de multe organizații pe parcursul anilor. Cea mai populară soluție de securitate a companiei se numește ESET Internet Security. Pe lângă obișnuitele module antivirus, firewall și scut web, aceasta include și alte instrumente, precum o aplicație pentru protecția plăților online și o facilitate de control parental. Am fost curioși să vedem ce are de oferit și cât de bună este la a ne proteja calculatoarele și dispozitivele cu Windows.
Citește acest review pentru a afla dacă ESET Internet Security este cel mai bun produs de securitate pentru tine:

ESET Internet Security: Pentru cine este o alegere potrivită?

ESET Internet Security este o soluție de securitate excelentă pentru cei care:

  • Vor să fie în siguranță față de toate formele de malware, inclusiv ransomware
  • Preferă produse de securitate ușor de folosit
  • Au nevoie de protecție solidă împotriva atacurilor din rețea
  • Preferă o suită de securitate care să crească nivelul de securitate al rețelei lor de acasă, inclusiv pentru routerul wireless
  • Vor setări avansate și control complet asupra antivirusului lor

Pro și contra

Iată câteva dintre cele mai pozitive aspecte ale ESET Internet Security:

  • Motorul antivirus este eficient și te poate proteja împotriva oricărui tip de amenințare malware
  • Motorul antivirus este rapid la scanarea după malware
  • Are un impact negativ aproape inexistent asupra performanțelor calculatorului tău
  • Interfața de utilizare este ușor de folosit și înțeles
  • Modulul firewall este eficient în a te proteja de atacurile din rețea
  • Instrumentele de securitate incluse oferă valoare adăugată pentru utilizatori

Singurul aspect mai puțin pozitiv la ESET Internet Security este faptul că nu include un serviciu VPN care să crească nivelul de securitate și confidențialitate atunci când ești conectat la rețele Wi-Fi publice.

NOTĂ PRODUS 5/5

Verdict

ESET Internet Security este o suită de securitate robustă, care îți oferă un motor antivirus puternic și un modul firewall eficient. Pentru a controla tot ce are de oferit, ESET vine cu o interfață de utilizare care arată bine și este ușor de înțeles. Ne-a plăcut abundența de setări avansate cu care poți să lucrezi și am apreciat efectul negativ foarte mic pe care îl are asupra performanțelor și vitezei calculatorului. ESET Internet Security include și instrumente suplimentare, pe care probabil le vrei: protecție bancară și control parental. Singurul lucru pe care ne-am fi dorit ca ESET să îl mai adauge este o soluție VPN. ESET Internet Security este unul dintre cele mai bune produse de securitate pe care le-am testat și suntem convinși că nu te va dezamăgi nici pe tine. Noi îl recomandăm tuturor cititorilor noștri!

Experiența de descărcare și instalare

Pentru a obține ESET Internet Security pe PC, începe prin a descărca un mic fișier executabil numit eset_internet_security_live_installer.exe. Are doar 6 MB dar, în timpul instalării, descarcă încă 57 MB de fișiere de pe serverele ESET.

Expertul de instalare începe prin a te întreba ce limbă preferi să folosești și îți cere să accepți termenii de utilizare. Apoi, poți să introduci detaliile licenței, să cumperi o licență nouă sau să activezi versiunea de evaluare. Dacă vrei doar să testezi produsul, trebuie să oferi o adresă de e-mail validă, dar asta este tot. Nu îți sunt solicitate alte detalii personale.

Opțiunile de activare a licenței ESET

Opțiunile de activare a licenței ESET

Expertul de instalare îți permite să alegi dacă vrei să activezi sistemul de feedback ESET LiveGrid, să activezi sau să dezactivezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Îți recomandăm să activezi opțiunea ESET LiveGrid, deoarece ajută ESET să colecteze informații despre elementele suspicioase și să le proceseze cât mai rapid cu putință. Acest lucru face ca produsele ESET să reacționeze mai rapid la amenințările noi.

De asemenea, credem că este o idee bună să activezi detecția aplicațiilor potențial nedorite. Nu sunt viruși în adevăratul sens al cuvântului, dar se pot dovedi la fel de enervante.

Activarea opțiunilor ESET LiveGrid și detecție a aplicațiilor potențial nedorite

Activarea opțiunilor ESET LiveGrid și detecție a aplicațiilor potențial nedorite

Apoi, instalarea își urmează cursul. Când este gata, ESET își încarcă interfața de utilizare, iar primul lucru pe care îl face este să te întrebe dacă vrei să activezi și unele dintre instrumentele de securitate suplimentare pe care le oferă: Parental Control (Control parental) și modulul Anti-Theft (Antifurt). Pentru modulul antifurt, trebuie să îți creezi și un cont ESET online.

Selectarea instrumentelor de securitate suplimentare oferite de ESET

Selectarea instrumentelor de securitate suplimentare oferite de ESET

ESET Internet Security își actualizează automat bazele de date cu semnături de viruși (acest lucru poate însemna descărcarea a încă aproximativ 160 MB) și pornește o scanare completă a calculatorului pentru a se asigura că sistemului este verificat cât mai repede.

ESET Internet Security își actualizează definițiile de viruși imediat după instalare

ESET Internet Security își actualizează definițiile de viruși imediat după instalare

Totuși, trebuie să știi că prima scanare completă de sistem durează mult, mai ales dacă PC-ul tău cu Windows are multe date pe el sau dacă hardware-ul lui este mai vechi. Toate scanările următoare vor fi mult mai rapide decât scanarea inițială.

Scanarea inițială durează ceva timp

Scanarea inițială durează ceva timp

Descărcarea ESET Internet Security pe calculator este ușor de făcut și ne place că singura informație pe care trebuie să o oferi pentru a activa versiunea de evaluare este o adresă de e-mail. De asemenea, apreciem faptul că, imediat ce se încheie instalarea, se actualizează și rulează o scanare antivirus completă a sistemului.

Integrarea cu Windows, browserele web și aplicațiile Windows universale

ESET Internet Security preia controlul și dezactivează atât Windows Firewall cât și Microsoft Defender Antivirus în timpul instalării. Astfel, elimină posibilitatea ca tu să întâlnești probleme de performanță sau conflicte ce ar putea să apară pentru că folosești două programe de securitate similare în același timp.

Securitate Windows oferind detalii despre starea ESET Security

Securitate Windows oferind detalii despre starea ESET Security

ESET este, de asemenea, integrat bine cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. Noi nu am avut probleme la accesarea resurselor partajate în rețeaua locală sau la instalarea și utilizarea aplicațiilor din Microsoft Store. Un lucru pe care l-am observat atunci când am instalat ESET Internet Security este faptul că modulul firewall monitorizează activ profilul de rețea pe care îl setezi în Windows și își ajustează automat protecția în funcție de acesta. Aceasta este abordarea corectă.

Opțiunile pentru tipul de protecție al rețelei oferite de firewall-ul ESET

Opțiunile pentru tipul de protecție al rețelei oferite de firewall-ul ESET

ESET Internet Security alege să filtreze tot traficul de internet de pe calculatorul tău și nu instalează extensii de browser. Înseamnă că vei fi protejat la fel de bine în orice browser web folosești.

Setări pentru protecția web

Setări pentru protecția web

Am verificat dacă toate procesele pe care le rulează ESET Internet Security sunt protejate de la terminarea neautorizată. Suntem mulțumiți să putem spune că sunt protejate, astfel că malware-ul nu va reuși prea ușor să dezactiveze suita de securitate. Dacă ești îngrijorat de faptul că această suită de securitate ar putea să îți încetinească PC-ul, nu ai motive pentru asta. Pe laptopul nostru de test, ESET Internet Security a folosit sub 200 MB RAM, inclusiv atunci când scana și curăța malware. În plus, timpul de pornire al Windows pe care l-am măsurat cu BootRacer, înainte și după ce am instalat suita, a fost aproape același (cu o diferență de mai puțin de o secundă).

ESET Internet Security folosește sub 200 MB RAM

ESET Internet Security folosește sub 200 MB RAM

Pentru a verifica dacă ESET Internet Security afectează vitezele de transfer date pe internet sau în rețeaua locală, am rulat câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Acestea ne-au arătat că nici viteza de încărcare și nici cea de descărcare nu au scăzut după instalarea acestui produs de securitate.

ESET Internet Security este o suită de securitate bine integrată cu Windows și caracteristicile sale de rețelistică. Ne place că modulul firewall este capabil să își ajusteze automat nivelul de protecție în funcție de profilul de rețea pe care îl setezi în Windows. De asemenea, apreciem faptul că are un efect negativ aproape inexistent asupra performanței calculatorului nostru de teste sau a vitezei în rețea.

Ușurința de utilizare și configurare

Interfața de utilizare oferită de ESET Internet Security mixează tradiționalul cu designul modern, iar rezultatul final este unul pozitiv. Primești o interfață de utilizare spațiată generos, cu secțiuni și butoane mari. De asemenea, ai comutatoare care controlează lucruri peste tot. Cele mai importante instrumente și opțiuni sunt aranjate în câteva secțiuni principale în stânga ferestrei, în timp ce detaliile secțiunii curente sunt afișate în partea dreaptă. Pe pagina principală, vezi un mesaj mare despre starea actuală a securității calculatorului tău cu Windows. Dacă este verde, lucrurile sunt OK, dacă este roșie, sunt probleme urgente de care trebuie să te ocupi.

Interfața de utilizare a ESET Internet Security

Interfața de utilizare a ESET Internet Security

Cum interfața de utilizare folosește multe butoane mari, dale și comutatoare pentru cele mai importante instrumente și setări, este ușor să folosești ESET Internet Security chiar și pe dispozitive cu ecrane tactile.

Setările din ESET Internet Security

Setările din ESET Internet Security

Majoritatea modulelor de protecție și a instrumentelor pot fi configurate dacă le accesezi pe fiecare individual. Totuși, în cazul în care vrei să ai acces rapid și ușor la toate setările avansate și la toate opțiunile de configurare, o poți face cu o apăsare pe butonul Advanced setup (Configurare avansată) din colțul dreapta jos al secțiunii Setup (Configurare). În Advanced setup (Configurare avansată), poți să ajustezi fiecare detaliu, oricât de mic, al modului în care funcționează ESET Internet Security.

Setări avansate din ESET Internet Security

Setări avansate din ESET Internet Security

ESET Internet Security îți explică bine setările și caracteristicile în context. Totuși, dacă întâlnești vreuna pe care nu o înțelegi, poți apăsa pe micul buton i din dreapta sa, acesta oferind de obicei detalii suplimentare. Dacă ai nevoie de și mai mult ajutor, ESET Internet Security include o mulțime de informații de suport și ajutor în secțiunea Help and support.

Opțiuni de ajutor și suport disponibile în ESET Internet Security

Opțiuni de ajutor și suport disponibile în ESET Internet Security

Când se întâmplă ceva important pe calculatorul tău sau când este necesară intervenția sau decizia ta, ESET Internet Security afișează notificări concise și clare pe desktop.

O notificare afișată de ESET Internet Security

O notificare afișată de ESET Internet Security

ESET Internet Security îți oferă fișiere jurnal, statistici de protecție vizuale, liste cu procesele care rulează pe calculatorul tău și reputația lor, detalii despre conexiunile de rețea prezente pe dispozitiv și așa mai departe.

Rapoarte și jurnale de securitate disponibile în ESET Internet Security

Rapoarte și jurnale de securitate disponibile în ESET Internet Security

Interfața de utilizare a ESET Internet Security este bine organizată. Este ușor de folosit și de înțeles pentru utilizatorii începători, dar are și multe setări avansate și informații detaliate pentru securitatea ta, pe care utilizatorii avansați sigur le apreciază. Ne place cum se intersectează designul tradițional și cel modern, precum și îmbinarea dintre simplitate și detalii.

Pe a doua pagină a acestui review, vei afla cât de bun este ESET Internet Security în a-ți proteja calculatorul cu Windows 10 de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, vei vedea ce instrumente suplimentare sunt incluse în această suită de securitate și poți să verifici cele câteva recomandări pe care le avem pentru setările pe care ar fi bine să le ajustezi.

Protecție firewall

Firewall-ul inclus în ESET Internet Security este capabil să detecteze automat profilul de rețea pe care îl asociezi în Windows și acest lucru este excelent. Ne place că acest proces este complet automat și că ESET monitorizează activ modificările de rețea din Windows.

Pentru a evalua calitatea modulului firewall, am folosit două scanere de vulnerabilități cunoscute: Nmap și Nessus. Am folosit atât un profil de rețea privată, cât și unul de rețea publică pe calculatorul nostru de teste și nici Nmap, nici Nessus nu au reușit să găsească vreun port deschis, nici când PC-ul de test avea un profil de rețea publică, nici când am setat rețeaua ca fiind privată. Singura informație corectă pe care cele două scanere de vulnerabilități au reușit să o identifice în ambele teste a fost adresa MAC a plăcii de rețea de pe laptopul nostru, informație care nu reprezintă un risc de securitate.

Notificare firewall afișată de ESET Internet Security

Notificare firewall afișată de ESET Internet Security

Modulul firewall oferit de ESET Internet Security este unul dintre cele mai bune.

Protecție antivirus și antispyware

Am verificat eficiența ESET Internet Security la protecția ta online atunci când navighezi pe internet. Această suită de securitate nu instalează niciun fel de extensii de browser web. În schimb, filtrează tot traficul web de pe calculatorul tău. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fii la fel de bine protejat în orice browser îți place utilizezi. Am folosit Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge și Opera în încercarea de a vizita o serie de site-uri web de phishing și care încearcă să distribuie conținut malițios. Din fericire, ESET Internet Security ne-a blocat accesul la acele site-uri periculoase de fiecare dată și în fiecare browser.

O pagină web malițioasă blocată de ESET Internet Security

O pagină web malițioasă blocată de ESET Internet Security

În continuare, am verificat cum reacționează ESET Internet Security în cazul unităților de stocare media externe, precum stick-urile de memorie USB: am luat un stick de memorie USB plin cu fișiere infectate și l-am conectat la calculatorul nostru de teste. ESET ne-a întrebat ce vrem să facem: am ales să scanăm stick-ul. În scurt timp, acesta era curat, fără malware, acesta fiind un rezultat bun.

ESET curățând un fișier infectat de pe un stick USB

ESET curățând un fișier infectat de pe un stick USB

Mai departe, am instalat Windows 10 pe sistemul nostru de test și am executat o serie de viruși periculoși pe el, inclusiv ransomware. Apoi, i-am cerut lui ESET Internet Security să se instaleze pe PC-ul nostru și să curețe infecțiile. A început imediat să identifice virușii de pe calculator și, după o scanare completă de sistem, PC-ul era utilizabil din nou. Acesta este un rezultat excelent, care poate fi obținut doar de un motor antivirus excelent.

Amenințări identificate de ESET Internet Security

Amenințări identificate de ESET Internet Security

Un alt aspect vital pentru evaluarea performanței unui motor antivirus este viteza sa de scanare după malware. Drept urmare, am măsurat viteza cu care ESET Internet Security ne-a verificat SSD-ul de 256 GB cu 37 GB de fișiere. A durat aproximativ 2 minute, un timp care, din punctul nostru de vedere, înseamnă că avem de-a face cu un motor antivirus rapid.

Nu în ultimul rând, ne-am uitat și la ce au avut de spus organizațiile de securitate independente despre ESET:

  • AV-Test a testat ESET Internet Security și i-a dat verdictul lor maxim de 6 puncte din 6 pentru protecție și utilizare. Pentru performanță, ESET a primit un scor de 5,5 puncte din 6.
  • Și AV-Comparatives a evaluat ESET Internet Security. În 2020, a primit calificativul maxim Advanced+ atât pentru Malware Protection (Protecție malware), cât și pentru Performance (Performanță) și Real-World Protection (Protecție în lumea reală).
  • Virus Bulletin a oferit pentru ESET Internet Security verdictul VB100 Passed și a măsurat o rată de detecție WildList de 100%, o rată de detecție fals-pozitive de 0% și o rată de detecție Diversity de 100%.

ESET Internet Security oferă un motor antivirus excelent, capabil să te protejeze de orice fel de amenințare malware, atât online, cât și offline. Suntem mulțumiți de performanțele și de eficiența sa și suntem convinși că și tu vei fi la fel.

Instrumente suplimentare

ESET Internet Security include câteva instrumente suplimentare, iar unele dintre ele ți-ar putea fi utile:

ESET Internet Security - Banking & Payment Protection

ESET Internet Security – Banking & Payment Protection

  • Connected Home Monitor – îți arată o reprezentare vizuală a rețelei tale locale și a dispozitivelor conectate la ea. De asemenea, poate să îți scaneze rețeaua locală pentru vulnerabilități, simulând atacuri. Este un instrument util dacă vrei să știi ce schimbări trebuie să faci ca să îți securizezi rețeaua.
  • Banking & Payment protection (Protecție bancară și la tranzacții) – îți securizează tranzacțiile financiare. Funcționează prin deschiderea browserului tău web implicit într-un mod de lucru securizat, dacă acel browser este Microsoft Edge, Google Chrome sau Mozilla Firefox. Din păcate, dacă folosești Opera, ESET’s Banking & Payment protection recurge la utilizarea vechiului Internet Explorer.
  • Parental control (Control parental) – este un instrument simplu care îți dă posibilitatea de a bloca accesul copiilor tăi la site-urile web nepotrivite. Dacă nu ai timp să controlezi fiecare detaliu al activității copilului tău, dar vrei să îl protejezi de site-urile nepotrivite, acest instrument poate fi exact ce îți trebuie.
  • Anti-theft (Antifurt) – îți folosește contul ESET pentru a face lucruri precum localizarea dispozitivelor tale care au fost furate sau pentru a urmări hoții prin camera web de pe laptopul sau dispozitivul tău cu Windows.
  • Running processes – îți dă detalii despre procesele care rulează pe calculatorul tău, inclusiv informații referitoare la reputația lor, prin intermediul ESET LiveGrid.
  • ESET SysRescue Live – îl poți folosi pentru a crea un suport media de recuperare cu care poți curăța de malware calculatoarele infectate, ce nu mai pot porni corect.

Instrumentul Connected Home Monitor din ESET Internet Security

Instrumentul Connected Home Monitor din ESET Internet Security

Spre deosebire de alte suite de securitate, ESET Internet Security include instrumente suplimentare utile, care adaugă valoare produsului. Singurele lucruri care lipsesc sunt un manager de parole și o unealtă de criptare a datelor (ambele disponibile în ESET Security Premium), precum și un serviciu VPN care să te protejeze atunci când te conectezi la rețele wireless publice, nesecurizate.

Setări implicite pe care este posibil să vrei să le ajustezi

Deși ESET Internet Security este în general bine configurat, există câteva lucruri pe care este posibil să vrei să le modifici:

ESET Internet Security: Real-Time & Machine Learning Protection

ESET Internet Security: Real-Time & Machine Learning Protection

  • Ajustarea modului de lucru al ESET Real-Time & Machine Learning Protection (Protecție în timp real și de tip învățare mașină). În mod standard, facilitățile Reporting (Raportare) și Protection (Protecție) pentru amenințările malware și aplicațiile potențial nedorite, suspicioase sau nesigure, sunt setate la un nivel Balanced (Echilibrat). Însă, dacă vrei ca antivirusul să fie mai alert, poți seta aceste facilități la nivelul Aggressive (Agresiv). Pe de altă parte, dacă vrei un antivirus mai permisiv, poți seta aceste facilități la nivelul Cautious (Precaut). Setările pot fi găsit în “Setup -> Advanced setup -> Detection Engine -> Real-Time & Machine Learning Protection” (“Configurare -> Configurare complexă -> Motor detecție -> Protecție în timp real și de tip învățare mașină”)
  • Activarea scanării în repaus, astfel încât ESET Internet Security să îți scaneze calculatorul în mod automat atunci când nu face nimic altceva. Vei găsi această opțiune în “Setup -> Advanced setup (Setări avansate) -> Detection Engine (Motor de detecție) -> Malware scans (Scanări malware) ->Idle-state scanning (Scanare în repaus) -> Enable Idle-state scanning (Activare scanare în repaus)”.
  • Activarea sau dezactivarea unor notificări afișate de către ESET Internet Security. Poate că vrei ca antivirusul să-ți spună mai multe, sau poate dimpotrivă, vrei să fie mai silențios. În orice caz, poți să schimbi aceste lucruri în “Setup -> Advanced setup (Setări avansate) -> User interface (Interfața de utilizare)”.
  • Deși ESET recomandă programarea unei scanări antivirus lunareESET Internet Security nu este setat în mod implicit să ruleze vreo scanare. Pentru un nivel de securitate mai ridicat, poate ar fi bine să planifici o astfel de scanare. O poți face în “Tools (Instrumente) -> More Tools (Mai multe instrumente) -> Scheduler (Planificator)”.

Planificarea unei scanări antivirus săptămânale cu ESET Internet Security

Planificarea unei scanări antivirus săptămânale cu ESET Internet Security

Deși ESET Internet Security este o suită de securitate configurată bine în general, există totuși câteva lucruri pe care este posibil să vrei să le ajustezi.

Leave a Reply