Software preinstalat pe calculatoarele noi achiziționate
Licențele OEM – prescurtare de la Original Equipment Manufacturer – sunt destinate producătorilor de echipamente de calcul, celor care asamblează sau comercializează calculatoare. Aceștia preinstalează produsele software și furnizează apoi calculatoarele gata pregătite pentru a fi folosite de către utilizatorii finali.
Prețurile licențelor OEM sunt în general mai scăzute decât produsele FPP, tocmai pentru ca firmele System Builder să poată oferi la prețuri convenabile calculatoare cu software preinstalat profesional.
Microsoft Windows OEM
Microsoft recomandă tuturor utilizatorilor achiziționarea sistemului de operare Windows în regim OEM. Calculatoarele cu Windows preinstalat funcționează imediat ce au fost achiziționate și au avantajul unui cost redus al sistemului de operare. În plus, programele de licențiere în volum ale Microsoft pornesc de la premiza că sistemul de operare este gata instalat și licențiat; veți afla mai jos de ce.
Întrebări frecvente despre licențele OEM
De ce nu am voie să mut licența mea Windows OEM pe alt calculator?
Sistemul de operare este o componentă critică în buna funcționare a unui calculator. Un sistem de operare este strâns legat de dispozitivele hardware ale acelui calculator. Cooperarea intimă și corectă dintre sistem de operare și hardware este condiționată de prezența driverelor și setărilor corecte, configurate de cel care instalează Windows pe un calculator.
Iată de ce, firma sau persoana care instalează sistemul de operare pe un calculator poartă o anumită responsabilitate vis-a-vis de buna funcționare.
Această responsabilitate este cuprinsă în licența Windows OEM. Cine instalează sistemul de operare, trebuie să asigure suportul acestuia pe acel calculator. Mai concret, cine desface pachetul licenței Windows OEM, va instala produsul și va asigura suportul tehnic pentru acesta. Această obligație pică, de cele mai multe ori, asupra firmei IT care a asamblat, configurat și livrat calculatorul cu Windows preinstalat.
Mutarea licenței pe alt calculator ar obliga firma care a instalat sistemul de operare să asigure suportul pentru o configurație pe care nu a creat-o, cel puțin potențial. Cum în lume există zeci de mii de firme care asamblează calculatoare și preinstalează Windows OEM, livrând multe milioane de PC-uri, licența Microsoft OEM trebuie să asigure o protecție la nivel juridic și practic acestor firme.
Acesta este motivul pentru care un produs Microsoft preinstalat OEM pe un calculator nu mai poate fi mutat, conform licenței, pe alt calculator.
Există produsul standard Windows în licențierea de volum?
DA. Mai nou, Windows poate fi achiziționat prin licențierea în volum, dar numai în cadrul licențierii de tip Get Genuine Windows Agreement și doar în scenarii de legalizare a bazei de PC-uri instalate.
În contracte Open License, Open Value Subscription și toate celelalte programe de licențiere în volum Microsoft, Windows apare doar ca licență de upgrade. Cu alte cuvinte, pe calculatoare trebuie deja să existe o licență standard de Windows. În aceste condiții, Microsoft încurajează preinstalarea OEM a sistemului de operare Windows de către firmele IT care asamblează și comercializează calculatoare.
Ca utilizator final, pot cumpăra licențe Windows OEM?
NU. Conform System Builder License Agreement, entitatea care desface cutia OEM este obligată să instaleze licența pe un calculator nou, să vândă acel calculator și să asigure suportul pentru instanța Windows instalată OEM.
Odată cu apariția soluțiilor de legalizare GGK și GGWA, licențele OEM nu mai pot fi folosite în scenarii de legalizare.
Cum obțin alte produse OEM decât Windows? Microsoft Office, servere, aplicații?
Aplicațiile și serverele în regim OEM se pot achiziționa numai împreună cu un calculator complet asamblat.
Nu toate produsele Microsoft sunt disponibile în regim OEM. Produsele ce nu sunt comercializate în regim OEM pot fi însă achiziționate prin licențierea de volum: Open License, Open Value Subscription etc.
Prescurtări pentru diverse variante de distribuție
Există 3 sub-tipuri de licențe tip OEM, fiecare adaptată unui anumit model de distribuție a software-ului în piață:
-
COEM – prescurtare de la Commercial OEM: Este cea mai comună variantă. Sunt licențe OEM pe care firmele IT le preiau de la distribuitori Microsoft autorizați pentru a pre-instala software-ul pe sisteme asamblate și/sau comercializate de ele.
- DOEM – acronim pentru Direct OEM: Marile firme, care produc calculatoare în masă, pot semna acorduri și pot obține licențe OEM direct de la Microsoft, nu neapărat prin distribuitori autorizați.
- ROK – sau Reseller Option Kit: Acolo unde kitul software este personalizat pentru hardware cu configurații speciale. La cererea clientului, reseller-ul include acest kit în configurația corespunzătoare solicitată de client și asigură suportul pentru instalare și configurare, prin telefon sau alte mijloace.