30 April 2015
Categorie: Fără categorie
30 April 2015,
 0

images

Bitcoin este de departe cea mai cunoscuta moneda virtuala, iar notorietatea ei a crescut si fiindca nu a fost ferita de scandaluri ce au mentinut-o in centrul atentiei. Insa patrunde in vietile noastre fiindca pot fi cumparate tot mai multe feluri de produse cu ea, iar autoritatile si-au indulcit tonul. In articol puteti citi despre nasterea plina de mister a Bitcoin, despre progresul ei deosebit, dar si despre operatiunile dubioase care au afectat imaginea monedei.

  • Despre Bitcoin si misteriosul sau creator

Bitcoin, denumit si “moneda digitala”, este un sistem de plata electronica descentralizat care se bazeaza pe criptografie si algoritmi matematici pentru a nu permite falsificarea sumelor sau urmarirea utilizatorilor. Marele avantaj al Bitcoin este descentralizarea care inseamna ca nicio entitate terta nu controleaza fluxul de bani. Bitcoinul este obtinut prin “minare” (mining), adica rezolvarea unor ecuatii prin care sunt generati bani noi.
Bitcoin este o “moneda virtuala” bazata pe un concept al lui Satoshi Nakamoto, personaj despre care nu se stie mai nimic sigur. Termenul a fost creat in 2008 si moneda digitala se foloseste din 2009, capatand importanta tot mai mare in ultimii doi ani cand mai multi retaileri mari au anuntat ca accepta platile in Bitcoin.

Despre creatorul Nakamoto nu se stie daca este o persoana sau un grup de persoane, existand in prezent numeroase teorii, ba ca ar fi un matematician israelian, ba unul american, ba ca ar fi un geniu dornic sa creeze ceva notabil, dar sa ramana in acelasi timp anonim.

De ce este Bitcoin atat de special? Fiindca nu este supus vreunei autoritati centrale, nu exista nici servere centrale, el functionand pe principiul “peer to peer” intr-o arhitectura distribuita.

Punerea pe piata a monedei se face prin operatia de “mining”, numita asa pentru a evoca “mineritul” prin care se obtine valoarea in cazul real; aici este vorba de efectuarea unor calcule matematice – asemanatoare cu cele din criptografie – care sa determine aparitia unei cantitati de moneda relativ constanta. “Minerii” de Bitcoin fac aceasta munca deoarece sunt rasplatiti prin taxele de tranzactie platite de utilizatori pentru procesari mai rapide ale tranzactiilor, plus bitcoini nou creati conform unei rate fixe.

Bitcoinii sunt creati intr-o rata descrescatoare si previzibila. Numarul de noi bitcoini creati in fiecare an este injumatatit periodic pana cand generarea de bitcoini se opreste complet in momentul in care vor exista 21 de milioane de bitcoini.

Cei care au bitcoini ii stocheaza in portofele digitale (“digital wallet”) care se pot gasi in cloud sau pe computerul persoanei respective. Acest portofel este ca un fel de cont bancar ce le permite user-ilor sa primeasca sau sa trimita Bitcoin, dar si sa plateasca pentru servicii.

Fiecare tranzactie cu Bitcoin este inregistrata intr-un “registru electronic”, dar numele cumparatorului si vanzatorului nu sunt inregistrate, ci doar ID-ul wallet-ului. Acest lucru este vazut de multi fani Bitcoin ca fiind excelent, deoarece confidentialitatea e garantata. Pe de alta parte, criticii Bitcoin spun ca aici e slabiciunea, fiindca oamenii profita de acest plus pentru a cumpara si vinde lucruri ilegale, stiind ca nu pot fi descoperiti.
Legatura Bitcoin cu infractionalitatea este inevitabila, deoarece o moneda care e in afara oricarui control al autoritatilor Bitcoinii sunt creati intr-o rata descrescatoare si previzibila. Numarul de noi bitcoini creati in fiecare an este injumatatit periodic pana cand generarea de bitcoini se opreste complet in momentul in care vor exista 21 de milioane de bitcoini.

Cei care au bitcoini ii stocheaza in portofele digitale (“digital wallet”) care se pot gasi in cloud sau pe computerul persoanei respective. Acest portofel este ca un fel de cont bancar ce le permite user-ilor sa primeasca sau sa trimita Bitcoin, dar si sa plateasca pentru servicii.

Bitcoin_accepted_here_printable
Fiecare tranzactie cu Bitcoin este inregistrata intr-un “registru electronic”, dar numele cumparatorului si vanzatorului nu sunt inregistrate, ci doar ID-ul wallet-ului. Acest lucru este vazut de multi fani Bitcoin ca fiind excelent, deoarece confidentialitatea e garantata. Pe de alta parte, criticii Bitcoin spun ca aici e slabiciunea, fiindca oamenii profita de acest plus pentru a cumpara si vinde lucruri ilegale, stiind ca nu pot fi descoperiti.
Legatura Bitcoin cu infractionalitatea este inevitabila, deoarece o moneda care e in afara oricarui control al autoritatilor este considerata ideala si pentru cei care desfasoara activitati ilegale.

Autoritatile bancare nationale din mai multe tari au luat atitudine si au spus raspicat ca nu privesc cu ochi buni aparitia unei monede nereglementate pe teritoriul national. Sunt tari care au interzis tranzactiile, insa nu multe, fiindca, desi Bitcoin nu e prima moneda digitala lansata, s-a dovedit a fi mult mai bine construita, castigandu-si foarte multi suporteri in randul retailer-ilor seriosi. Avand o imagine buna, chiar “cool” in multe locuri, Bitcoin a crescut puternic, existand bancomate in multe tari, dar si locuri unde poti plati pentru un ceai sau o cursa cu taxi-ul.

Romania este in prima linie a avansului Bitcoin. S-au infiintat platforme de tranzactionare, exista si ATM-uri, au fost anunturi in care case si masini erau cotate si in Bitcoin, iar cativa retaileri online permit cumparaturi in aceasta moneda.

  • Bitcoin versus Wall Street – o schimbare de 180 de grade

Extrem de interesanta a fost relatia dintre Bitcoin si bancile americane. Intre 2009 si 2012 Wall Street-ul nu a bagat in seama Bitcoin, considerand ca moneda digitala nu ar conta si nu ar reprezenta vreo amenintare pentru institutiile bancare clasice. Lucrurile s-au schimbat mult in 2013 cand gigantii bancari din SUA au inceput sa analizeze Bitcoin. Rapoartele bancilor au conchis ca moneda are potential de a deveni un mijloc esential pentru tranzactiile online. Insa alti bancheri au spus ca Bitcoin nu are viitor, iar unii executivi au admis ca pur si simplu nu inteleg ce rost are Bitcoin in lume.

Altii au spus ca Bitcoin va fi “ucis” de alte “cripto-monede” si au prezis ca moneda va primi lovitura finala in urma unui scandal de securitate care va “demonta” exact conceptul pe care Bitcoin a avansat: securitate 100% si anonimitate.

Atitudinea s-a schimbat mult in ultimul timp. In 2014 marile banci americane au luat Bitcoin in serios: Morgan Stanley a avut in martie la New York un eveniment pe aceasta tema, Citi a admis intr-un raport ca Bitcoin e o amenintare pentru institutiile care emit carduri de debit si de credit, iar Deloitte a spus intr-un raport in iunie ca Bitcoin poate fi perceput ca pas esential in evolutia bancilor.

In ultimele luni, voci din sistemul bancar american au exprimat opinii tot mai optimiste la adresa viitorului Bitcoin si, mai mult, executivi de la banci si-au schimbat locul de munca, intrand in firme ce gestioneaza tranzactii cu Bitcoin. Moneda virtuala a capatat notorietate.

  • Sub “zodia” volatilitatii

Un repros adus monedei virtuale tine de volabilitatea neobisnuit de mare. In 2011 un Bitcoin valora sub 0,5 dolari, a ajuns la 30 dolari si apoi, spre final de an, a scazut la sub 3 dolari. In 2012 cripto-moneda s-a In ultimele luni, voci din sistemul bancar american au exprimat opinii tot mai optimiste la adresa viitorului Bitcoin si, mai mult, executivi de la banci si-au schimbat locul de munca, intrand in firme ce gestioneaza tranzactii cu Bitcoin. Moneda virtuala a capatat notorietate.

In ultimele luni, voci din sistemul bancar american au exprimat opinii tot mai optimiste la adresa viitorului Bitcoin si, mai mult, executivi de la banci si-au schimbat locul de munca, intrand in firme ce gestioneaza tranzactii cu Bitcoin. Moneda virtuala a capatat notorietateapreciat deosebit de mult, iar in primavara lui 2013 a depasit 250 dolari, ca apoi sa scada la 50 de dolari. Spre final de 2013 a fost atins maximul istoric de peste 1.100 dolari/unitate Bitcoin, iar in vara lui 2014 un Bitcoin era echivalentul a 600 dolari. Scaderea a continuat, iar in prezent un Bitcoin este in jur de 220 dolari.
Pretul unui Bitcoin este dictat de cerere si oferta. Cand cererea de bitcoini creste, creste si pretul, iar cand cererea scade, scade si pretul. Exista un numar limitat de Bitcoini aflati in circulatie si bitcoinii noi sunt creati intr-un ritm constant si descrescator, ceea ce inseamna ca cererea trebuie sa urmeze acest model de inflatie pentru a mentine pretul stabil.

  • O invitatie pentru ilegalitati?

Scepticii au atras mereu atentia ca Bitcoin, din cauza ca nu e guvernata de vreo autoritate, este folosita in activitati ilegale pe scara larga, de la furturi si spalare de bani, pana la comert cu marfuri interzise si scheme tip “Caritas”.

Furtul de Bitcoin reprezinta problema cea mai grava legata de moneda virtuala si se poate produce in mai multe feluri, spre exemplu prin obtinerea “cheii” portofelului virtual al detinatorului. Furturi de proportii pot aparea pe platformele online unde utilizatorii intra sa cumpere marfuri ilicite, exemplu edificator fiind magazinul ilegal Silk Road.

Tinta predilecta este reprezentata de site-urile unde bitcoinii sunt schimbati pe bani, exemplul cel mai important fiind bursa Mt Gox care a dat faliment in 2014 dupa ce peste 700.000 de bitcoini au fost furati.
Un aspect grav tine de faptul ca au fost cazuri de rasunet in care monede Bitcoin au fost folosite pentru a cumpara droguri, imagini cu pornografie infantila sau chiar arme. Sunt cunoscute diverse site-uri din “web-ul intunecat” precum Silk Road sau Silk Road 2.0, iar spre finalul anului trecut o operatiune unificata a autoritatilor europene si americane a dus la inchiderea a 400 de site-uri din “dark web”.

Bitcoin este o unealta folosita in atacurile de tip ransomware – prin care infractorii cibernetici cripteaza datele unui user si ii cer bani in schimbul “cheii” cu care utilizatorul sa decripteze hard-ul. Moneda virtuala este modul preferat prin care infractorii vor sa isi primeasca recompensa in murdarul joc de santaj, insa devalorizarea Bitcoin a facut moneda tot mai putin atractiva chiar si pentru santajisti. Acestia, dupa ce obtin Bitcoini, nu ii mai pastreaza, ci ii convertesc in bani reali cat mai rapid posibil.

  • Avantajele Bitcoin

Libertarea platilor se traduce prin faptul ca poti primi orice suma de bani la orice ora, un avantaj decisiv fiind taxele mai mici decat la platile conventionale cu carti de credit. Utilizatorii pot insa include optional o taxa pentru a beneficia de prioritate in procesarea tranzactiei, ce rezulta intr-o confirmare mai rapida a tranzactiilor de catre retea.

Un alt element esential este ca tranzactiile cu Bitcoin sunt ireversibile si nu contin informatii personale ale clientului. Acest lucru protejeaza comerciantii de pagube cauzate prin diversele metode de frauda. Si utilizatorii au mai multa siguranta deoarece este imposibil pentru comercianti sa forteze plati ascunse sau comisioane nedorite.

Bitcoin_euro
ARTICOL PRELUAT DE PE http://m.hotnews.ro/stire/20037741

Leave a Reply