5 October 2016
Categorie: Fără categorie
5 October 2016,
 0

 

Tastatura este numită QWERTY după primele şase litere din partea stângă-sus a acesteia. Iniţial a fost creată pentru maşinile de scris, ulterior fiind adoptată ca tastatură de bază pentru computer.

 

q-title-compact

Inventatorul american Christopher Sholes este creatorul tastaturii QWERTY. Acesta deţinea un ziar din Milwaukee, iar când angajaţii lui au intrat în grevă a dorit să inventeze o maşină care să scrie în locul acestora.

Împreună cu Samuel Soule, Sholes a reuşit să creeze în anul 1866 o maşină ce numerota paginile cărţilor. Sholes s-ar fi oprit aici, dar un prieten, Carlos Glidden, i-a sugerat că maşina ar putea să scrie şi litere, nu doar să numeroteze.

Sholes, Soule şi Glidden s-au întâlnit din nou şi au reuşit să inventeze o maşină de scris proprie ce avea aspect asemănător unui pian, cu butoane albe şi negre. Cei trei şi-au brevetat invenţia în iulie 1868. Această invenţie nu era, din păcate prea fiabilă, iar butoanele se blocau uşor. Pe rând, cei trei au cedat drepturile unei companii din Pennsylvania şi au încheiat proiectul.

Sholes nu s-a dat bătut şi a început să facă cercetări. A observat că butoanele se blocau atunci când dactilografii scriau prea repede, astfel a încercat să separe cele mai comune litere de celelalte butoane. După multe teste, Sholes a realizat designul QWERTY.

typewriter-keys

Ultimul design realizat a asigurat că se poate tasta ”TYPE WRITER” doar la butoanele de pe rândul de sus. Sholes a trimis noua tastatură celor de la E. Remington and Sons pentru inspecţie, iar aceştia au aprobat designul. După aprobare tastatura QWERTY a fost adoptată la toate maşinile de scris şi mai nou la tastaturile computerelor, apoi la telefoanele mobile.

Chiar dacă blocarea butoanelor nu mai reprezintă o problemă la computerele moderne, tastatura QWERTY a rămas în folosinţa standard.

 

Sursa: scientia.ro

Leave a Reply