18 March 2019
Categorie: Fără categorie
18 March 2019,
 0

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanţat din fonduri europene cu 311 milioane de euro, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume.

„Premieră mondială în proiectul Sistemul laser de mare putere (HPLS) din cadrul Centrului Extrem Light Infrastructure – Nuclear Physics, în data de 7 martie, a fost atinsă puterea de 10 PetaWatts. Guvernul României a sprijinit realizarea acestui proiect complex, infrastructura pan-Europeană ELI (Extreme Light Infrastructure), una dintre cele mai importante facilităţi de cercetare europene, nu doar pentru că reprezintă o evoluţie ştiinţifică semnificativă pe plan mondial în domeniul laserilor de mare putere, ci şi pentru faptul că se construieşte cu resurse financiare alocate prin Programul Operaţional dedicat Dezvoltării Regionale, la care se adaugă şi fonduri naţionale”, a transmis Guvernul.

Nicolae Zamfir, directorul Laserului de la Măgurele: În acest moment, putem să pregătim experimentele viitoare, să începem probele în toamnă și să încercăm să deslușim ce se întâmplă când materia e supusă unor condiții atât de extreme, ca a zecea parte din întreaga putere a Soarelui concentrata pe un milimetru.

Fasciculul, unic în lume, va influenţa în timp mai multe domenii, intre care fizica, astronomia şi medicina.

Călin Alexandru Ur, director tehnic Insitutul ELI-NP: Cercetări care vor influenţa imagistica medicală, dar și cercetări care vor duce la o îmbunătăţire a metodeor de tratament al cancerului, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Noi suntem la un început acum.

Pentru a amplifica lumina, cercetătorii s-au folosit de cristale de titan safir.

Ioan Dăncuș, Director Departament Lasere: Cristalul înmagazinează acea energie și o cedează pulsului principal. La finalul sistemului, există un compresor optic, unde compresăm pulsul de aproximativ un milion de ori şi astfel obținem puterea de care am discutat.

Componenta românească a Proiectului ELI este axată pe domeniul fizicii nucleare (ELI-NP) şi se construieşte la Măgurele, în cadrul Institutului pentru Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH).

Sistemul, a cărui instalare în clădirea ELI-NP a început în septembrie 2016, s-a aflat în procedura de testare finală, atingându-se, în acest moment, puterea propusă de 10 PW, cea mai mare putere din lume.

Proiectul a beneficiat de o finanţare de 311 milioane de euro fonduri europene, prin POSCCE 2007-2013 şi Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.

Leave a Reply