8 April 2014
Categorie: Microsoft
8 April 2014,
 3

review-windows-8_3

 

În ultima perioadă auzim din ce în ce mai des întrebarea: ”Să trec la Windows 8 sau la Windows 7? Ce crezi tu despre Windows 8?”.

Încheierea perioadei de asistență pentru Windows XP şi pericolele aferente acestei decizii, au dezvăluit numeroase pericole ce pot interveni dacă te vei ambiţiona să nu faci upgrade la Windows.

Nu o să mai vorbim acum de riscurile la care te expui, întrucât nu e foarte greu să îţi imaginezi cum e să ,,umblii neprotejat” într-o perioadă în care atacurile informatice sunt la ordinea zilei şi hackerii surâd la idea unui calculator „transparent”, dar venim cu soluţia potrivită:

Este timpul să treci la Windows 8.1

Se pare că ai conştientizat deja ce presupune rularea Windows-ului XP în continuare, aşa că te vei gândi să treci la Windows 7 sau la Windows 8.1. Ei bine, dacă lucrezi cu informaţii sensibile şi nu foloseşti computerul doar pentru a te uita pe Facebook şi a viziona un film, ar trebui totuşi să faci un upgrade. Mai jos iţi vom prezenta în câteva rânduri la ce să te aştepţi de la aceste două sisteme de operare:

Windows 7 a intrat în faza „liber pentru producție” (Release To Manufacturing, RTM) la 22 iulie 2009 şi a fost pus pe piață la 22 octombrie 2009. Nu voi insista pe detaliile acestui sistem de operare întrucât peste 50% dintre voi îl folosiţi deja, deci este clar că marea întrebare referitoare la Windows 7 ar fi „Cât timp pot utiliza Windows 7?”

Dacă ești utilizator al sistemului de operare Windows 7, îl poți folosi liniștit până cel puțin în ianuarie 2015 (când Microsoft a anunțat că îl susține). Până atunci, vei continua să primești update-uri, atât de securitate cât și de rezolvare a altor probleme sau îmbunătățiri adiționale. Dacă licenţa ta dispune de suport gratis, atunci îl vei avea, conform politicii Microsoft.

Din 13 ianuarie 2015, suportul va scădea gradual în sensul că vei primi gratis în continuare update-uri de securitate, dar celelalte tipuri de update-uri vor fi disponibile doar pe bază de abonament. Va trebui să cumperi un abonament de ”suport extins” până pe 15 aprilie 2015 prin care vei primi doar remedieri ale erorilor, fără caracteristici noi.

Perioada de suport pentru Windows 7 se va încheia la începutul lui 2020 conform politicii Microsoft (Microsoft life-cycle policy). După această dată, nu vei mai primi niciun update de securitate indiferent că vrei să platești sau nu. Până atunci, va trebui să alegi o altă variantă de sistem de operare Windows, Mac sau Linux, sau ce va mai fi în 2020.

8-300x200

Pe de altă parte Windows 8 este un sistem de operare complet nou ce aduce cea mai importantă schimbare din istoria Microsoft după lansarea Windows 95.

Prima impresie despre Windows 8 este că interfaţa grafică este complet schimbată. Microsoft a decis ca noua interfață proiectată pentru smartphone, tablete și computere cu touchscreen să fie instalată și pe desktop-uri și laptopuri pe care rulează Windows 8. Binecunoscutul desktop de la Windows este prezent și pe Windows 8, dar cumva ținut într-un colț al ecranului. Și în plus, a fost eliminat butonul ”Start”.

În primul moment în care vei vedea Windows 8, s-ar putea să fii uşor confuz, însă teama de necunoscut nu-şi are rostul. Noul sistem de operare este, zicem noi, un pas în direcţia potrivită, chiar dacă pe ici, pe colo este loc de mai bine. Trebuie doar sa vezi cum arată şi cât de repede se încarcă, iar apoi sistemele de operare cu care ai lucrat până acum ţi se vor părea învechite.

Windows 8 te va surprinde încă de la prima întâlnire. Dacă obişnuiai să ajungi la birou, să-ţi porneşti calculatorul şi apoi să îţi pregăteşti cafeaua până când se încarcă sistemul de operare, va trebui să îţi schimbi obiceiul. Windows 8 bootează fantastic de repede. Are nevoie de doar câteva secunde, iar cei cu laptopuri puternice abia vor vedea pătraţelele din sigla Windows.

Interfaţa sistemului de operare, numită iniţial Metro pentru că a fost inspirată de la semnele de la metrou, face toţi banii. Ecranul de start este primul pe care îl vei vedea. Nu vei găsi, însă, un buton de Start sau un desktop cu iconiţe. Vei vedea, însă, o mulţime de pătraţele şi dreptunghiuri colorate cu care poţi interacţiona.

Ce te sfătuiesc pe tine e să nu stai cu un sistem de operare învechit ca XP și să faci trecerea la Windows 8.1 imediat!

Vino la noi si vei găsi persoana potrivită care te va ajuta să alegi soluţia perfectă pentru tine!

 

3 responses on “Windows XP a murit.

  1. sorin says:

    Windows XP a murit, traiasca GNU/Linix!

  2. silviu dima says:

    De unde ai informatiile astea: “peste 50% folosesc windows 7 sau 8 ” ? In toate statisticile citite de mine pe situri specializate lucrurile stau exact invers, multa lume foloseste inca XP-ul.

  3. memnon says:

    Asa este, exista variante de Linux extrem de usor de folosit (ex Linux Mint, Ubuntu), imune la virusi, foarte stabile, performante si mai ales GRATUITE! Nu este o reclama la Linux, ci realitatea obiectiva.

Leave a Reply